Winterlicht Ypenburg

‘Kaleidoscope’ van Paul Baartmans

Paul Baartmans deel 500

Opening nieuw lichtkunstwerk in Verkeerstoren Ypenburg

Op 7 februari is de installatie ‘Kaleidoscope’ van Paul Baartmans onthuld door Frits Palmboom, stedenbouwkundige van het eerste uur van woonwijk Ypenburg.

Een caleidoscoop is een even simpel als fascinerend stukje speelgoed: een kokertje met drie spiegels, dat een onvermoed universum weet op te roepen. Het lichtkunstwerk van Paul Baartmans zit al net zo eenvoudig in elkaar: helder LED-licht, dat reflecteert in draaiende spiegels en dat vervolgens weerkaatst wordt in andere spiegels, die deze bewegende reflecties opvangen. Met als resultaat: de transformatie van de glazen opbouw van de verkeerstoren tot een fonkelende, kristallijne edelsteen.

‘Kaleidoscope’ zal tot en met 30 maart iedere avond van 18 uur tot middernacht te zien zijn.

Winterlicht Ypenburg Van herfst 2013 tot  herfst 2014 wordt aan enkele kunstenaars, die deelnemen aan Winterlicht  in Schiedam, de gelegenheid geboden om in de verkeerstoren een video- of lichtinstallatie te tonen.

HSF20131213-3006

HSF20131213-3015

Winterlicht III – Vol Energie

Op 13 december vond de opening plaats van Winterlicht 2013. De tentoonstelling werd geopend door wethouder Groeneweg van de gemeente Schiedam met vervolgens een spectaculaire vuurshow van PD Experience.

Op 13, 14 en 15 december 2013 organiseerde de stichting Winterlicht de  lichtmanifestatie Winterlicht III in het Julianapark in Schiedam.  Tijdens dit unieke festival presenteerden 20 opkomende en gevestigde kunstenaars hun lichtkunstobjecten en videoprojecties.

Het thema was ‘Vol Energie’. Duurzaam, innovatief en groen, zoals licht via wind- of zonne-energie.

Deelnemende kunstenaars aan Winterlicht waren: Aldo Hoeben , Peter Vink , Egied Simons, Bas Peeters, Tamar Frank, Paul Baartmans, Elaine Vis, PJ Roggeband, Waalko Dingemans, Robert Roelink, Marloes van Son, Joris Strijbos, Esther Polak/Ivar van Bekkum, Roland Schimmel, Gabriel Lester, Jean-Marc Spaans, Chris Dobrowolski/Leslie Hill, Marjan Laaper,  Aoife Wullur, Yvon Koopman.

Tijdens Winterlicht hebben er drie community-art projecten plaats gevonden:

Kroonluchter - Aoife Wullur 500 Lentiz leerlingen2 500

-Kroonluchter – Aoife Wullur met studenten van het Lentiz LIFE College

Samen met studenten en docent van het Lentiz LIFE College Schiedam is gewerkt aan de realisatie van de Kroonluchter. Een innovatief en ambitieus project in opdracht van Winterlicht 2013. Een knap staaltje teamwork om trots op te zijn!

Yvon - lichtspoor 500 Yvon Lichtspoor medewerkers 500

- Lichtspoor – Yvon Koopman met bewoners van het zorgcentrum het Jacobs Gasthuis

Samen met bewoners van het zorgcentrum het Jacobs Gasthuis werden proppen papier met lightsticks gevuld. Deze werden in de mandjes van de rollators gedaan en uitgestrooid als lichtspoor in het park.

poppen aan het dansen (foto het Schiedammertje)

- Poppen aan het dansen – Stefanie Kampman met kinderen van de naschoolse opvang

Tijdens de opening kwamen de poppen tot leven, die door kinderen op een naschoolse workshop over lichtkunst binnen het programma (kunstenmakersschiedam.nl) gemaakt zijn.

Andere bijzondere projecten:

Audio Pong

Jan Bijster & Oskar Maan hebben voor Winterlicht een tweetal interactieve licht-installaties gebouwd. Audio Pong is een installatie waarbij de bezoekers door middel van het creëren van onalledaagse geluiden een spel tegen elkaar kunnen spelen. Het klassieke spel Pong is gebruikt als uitgangspunt. Bij Gesprek worden geluiden opgevangen door twee microfoons gevisualiseerd met projecties. Door middel van samenwerking kan een tweetal toeschouwers het schouwspel naar een hoger niveau tillen. (zaterdagavond)

Dans

Christina Giannelia’s – Cold Contact . De transformatie van energie in het lichaam is het uitgangspunt van Christina Giannelia’s verkenning van de beweging. Hoe het wordt geproduceerd, hoe het wordt opgenomen, hoe het wordt vrijgegeven, hoe het verandert, en hoe het eruit ziet zijn vragen die tijdens haar solo ColdContact beantwoord worden. (zondagavond)

Polyeder kleur 500Opening nieuwe serie lichtkunstwerken in Verkeerstoren Ypenburg

Van herfst 2013 tot  herfst 2014 wordt aan enkele kunstenaars, die deelnemen aan Winterlicht  in Schiedam, de gelegenheid geboden om in de verkeerstoren een video- of lichtinstallatie te tonen.
Op 7 december om 17:00 is bij verkeerstoren Ypenburg door wethouder Bert van Alphen de installatie ‘Polyeder’ van de Schiedamse lichtkunstenaar Aldo Hoeben onthuld.
Polyeder is het eerste werk van een nieuwe serie lichtkunstwerken die het komend jaar door verschillende kunstenaars voor de toren gemaakt zal worden. Polyeder bestaat uit een gefacetteerde trechtervormige sculptuur die bovenin de toren aan het plafond is bevestigd, en vanaf de straat zichtbaar is. Iedere avond van zonsondergang tot middernacht, komt het gebouw tot leven doordat een virtuele zwerm vuurvliegjes om de sculptuur heen vliegt.
Het kunstwerk zal tot 18 januari iedere avond van 17:00 tot middernacht te zien zijn.
Op 7 december om 17:00 wordt bij verkeerstoren Ypenburg door wethouder Bert van Alphen de installatie ‘Polyeder’ van de Schiedamse lichtkunstenaar Aldo Hoeben onthuld.
Polyeder is het eerste werk van een nieuwe serie lichtkunstwerken die het komend jaar door verschillende kunstenaars voor de toren gemaakt zal worden. Polyeder bestaat uit een gefacetteerde trechtervormige sculptuur die bovenin de toren aan het plafond is bevestigd, en vanaf de straat zichtbaar is. Iedere avond van zonsondergang tot middernacht, komt het gebouw tot leven doordat een virtuele zwerm vuurvliegjes om de sculptuur heen vliegt.
Het kunstwerk zal tot 18 januari iedere avond van 17:00 tot middernacht te zien zijn.
V

Foto’s van Winterlicht 2013

machteld 01.500 machteld 05.500HSF20131215-3054 Winterlicht-#-2011.w machteld 08.500 machteld 07.500

Winterlicht-#-1020.w Winterlicht-#-1030.w Winterlicht-#-2007.w HSF20131215-3364HSF20131215-3303 HSF20131215-3086

Foto’s : Machteld Schoep/Eric van Straaten/ Hans Sloot

Om alle foto’s te bekijken:

Machteld Schoep

Eric van Straaten

Hans Sloot

Winterlicht-#-1018.w Winterlicht-#-2028.w Winterlicht-#-1000.w

HSF20131215-3415