Winterlicht 2019

Oproep voor voorstellen

Op 12, 13 en 14 december 2019 organiseert de stichting Winterlicht i.s.m. de gemeente Schiedam de lichtmanifestatie Winterlicht in het Julianapark in Schiedam.

Het thema is Wereldlicht. Gebaseerd op de vele culturen die Schiedam rijk is. Een aantal van deze culturen hebben een speciale relatie met licht en vuur.

Wij roepen kunstenaars, die autonome lichtobjecten of -installaties of video- of foto-werken willen tentoonstellen met een link naar het thema Wereldlicht, op, om vóór 8 juni voorstellen met documentatie te mailen naar:

info@winterlicht.nl

Grote bestanden mailen via wetransfer.com.

Twintig voorstellen worden geselecteerd. Budget is afhankelijk van het voorstel van 250 tot 2000 euro.

 

Vuurkunstenaar web

Vuuract tijdens de opening van Winterlicht 2017

Bart Ensing 4 web (2) Arjenne Vossepoel 4 web Marjan Laaper 4 web

Ira 4 web Marc Swyssen 4 web Stephen Newby 4 web

Nora van Krimpen 4 web Liselot 4 web Nicola Unger 4 web

Winterlicht

Lichtkunst, performances, muziek en vuuracts. Tijdens deze unieke lichtmanifestatie presenteerden twintig nationale en internationale kunstenaars hun lichtkunstobjecten en videoprojecties. Zij lieten zich inspireren door het thema ‘Schitterend’ en door het park. Ieder werk schitterde op eigen wijze: uitbundig, oogstrelend en betoverend.

Deelnemende kunstenaars

Marjan Laaper, Rachel de Boer, Ira van der Valk, Mark Swysen, Toer, Bram de Bree, Aldo Hoeben, Arjenne Vossepoel, Karola Pezarro, Lieselot IJsendoorn, Robin Weijers, Bart Ensing, Stephen Newby, Oskar Maan, Nicola Unger, Francine Garnier & Alain Engelaere, Niels de Bakker, Nora van Krimpen, Yvon Koopman, Erik Groen, Bas Peeters en Joost Rekveld.

 

Kunstenaars Winterlicht 2017 web

De kunstenaars en de organisatie van Winterlicht toosten op deze vijfde Winterlicht tentoonstelling!

Tot de volgende editie!

 

Impressie Winterlicht van Machteld Schoep Impressie Winterlicht 2017 van Machteld Schoep

Foto’s Winterlicht van Hans Sloot

Foto’s Winterlicht – Eric van Straaten

 

Opening

Donderdag 14 december  met dans, lampionnen en spectaculaire vuuract.

Kinderen van verschillende basisscholen hebben lampionnen onder leiding van Rachel de Boer gemaakt. Voor de opening liepen zij daarmee in optocht vanaf de Erker naar het Julianapark.

 Lampionnenoptocht 2 web opening web

Daarna kwam er een spectaculaire vuurshow van de Vuurkunstenaar.

Vuurkunstenaar 3 web Vuurkunstenaar 2 web

Na de vuuract dansten kinderen onder leiding van Anuschka Coumou van DansZee met het kunstwerk DONS van Yvon Koopman. Na de dans werd het werk over het water gespannen.

Dons - dans web Dons - dans 2 web


Winterlicht in de stad

Bas Peeters web

Brugwachtershuis (ma 11 dec – zo 17 dec) – Achter de ramen van het brugwachtershuis op de Ooievaarsbrug is een lichtprojectie van Bas Peeters te zien.

Jolande Bosch 4 web

Open Schiedam (do 14 dec – zo 17 dec) – Ter promotie van Schiedamse kunst staan er drie huisjes van Open Schiedam in de stad op de route tussen het Julianapark en het stadscentrum. De huisjes worden door Schiedamse kunstenaars (Jolande Bosch en Sander Bokkinga) ingericht met een (licht)kunstwerk.

Headlights Video Drumband Juliana met “Head Lights”

Head lights (za 16 dec) – Drumfanfare en blaaskapel Juliana verbindt het centrum van Schiedam en het Julianapark met een muzikale, verlichte optocht. Kunstenares Yvon Koopman heeft met leerlingen van scholengemeenschap Spieringshoek ‘head lights’ gemaakt die de muzikanten dragen. Vertrek: 17.00 uur vanaf de Vismarkt, Korenbeurs en verder door het centrum en de Sint Liduinastraat naar het Julianapark.

STILTLIFE_Streettheater_CHILD_OF_LIGHT_web

STILTLIFE (vr 15 dec) – Straattheater met wandelende lichtkunstwerken. Op vrijdag geeft Stiltlife een performance met indrukwekkende LED-lichtkostuums van de Korenbeurs naar de Grote Markt. Tijd:  vanaf 17.00 uur.

Muziek, licht, vuur 

Alle avonden was er een muzikaal programma, spectaculaire optredens en schitterend eten en drinken, verzorgd door de befaamde cateringploeg van Wereldmuziekfestival Verueño. Buurtbewoners maakten maaltijden en zorgden voor koffie, thee en glühwein. Speciale catering werd uitgevoerd door de Buurtvrouw en leerlingen van het Lentiz college.

Winterlicht Julie Hakkert Winterlicht impressie van Jolie Hakkert

Folder – poster Winterlicht:

Bekijk hier de poster met het programma (in pdf) Winterlicht 2017

Bekijk hier de deelnemende kunstenaars en hun werken (in pdf) Winterlicht 2017

of download de hele flyer hier Winterlicht 2017