Deelnemende kunstenaars aan Winterlicht 2017 waren:

Marjan Laaper, Rachel de Boer, Ira van der Valk, Mark Swysen, Toer, Bram de Bree, Aldo Hoeben, Arjenne Vossepoel, Karola Pezarro, Lieselot IJsendoorn, Robin Weijers, Bart Ensing, Stephen Newby, Nicola Unger, Oskar Maan, Francine Garnier & Alain Engelaere, Niels de Bakker, Nora van Krimpen, Yvon Koopman, Erik Groen, Bas Peeters, Joost Rekveld en Merge.

 

Marjan Laaper 4 web

Marjan Laaper (video)- www.marjanlaaper.com

“Ever-changing light”

Deze video-installatie toont een ronde vorm van licht. Associaties met planeten wisselen zich af met beelden op micro niveau zoals cellen en moleculen. Het ontstaan verbeeld d.m.v. een veranderd lichtspel van abstracte- tot figuratieve vormen. Het materiële en het immateriële komen samen. Het werk roept associaties op met groei, verandering en transformatie.

 

Lampionnenoptocht 2 web  Rachel de Boer web

2. Rachel de Boer – www.floatingmedia.nl

Magic Ocean

Rachel de Boer verzorgt de lampionnenoptocht tijdens de opening van Winterlicht. Basisschoolkinderen uit Schiedam maakte samen met de kunstenaar lampions van onderwater wezens die thuis horen in een oceaan. De wezens zullen zweven en dansen door de straten van Schiedam tijdens de optocht. In het park vormen zij een licht-installatie van een magische ocean vol wonderlijke, lichtgevende en zwevende wezens.

 

Ira 4 web

3. Ira van der Valk en leerlingen van het Geuzencollege, Vlaardingen

Future Fossils

Werp een blik op wat een toekomstige archeologische opgraving zal maken van de overblijfselen van onze hedendaagse beschaving. Boor over 2000 jaar een gat de Schiedamse grond in rond de plek van het huidige Julianapark en je komt ze wellicht tegen. ‘Future Fossils’ zijn namelijk lichtobjecten in diamantachtige vormen gemaakt – van verzameld en hergebruikt reflecterend materiaal – door een geselecteerde groep leerlingen van het Geuzencollege, Vlaardingen. Ideevorming & begeleiding door Ira van der Valk. Docent Geuzencollege: Nick Govaart.

 

Marc Swyssen 4 web

4. Mark Swysen – www.markswysen.com

‘If God had gifted nature with the art of weeping, plants would be exhausted of tears for man´s lack of long-term proficiency’

Honderden gerecyclede petflesjes hangen als tranen via staalstangen aan een doorzichtig plafond van acrylplaten. Samen vormen zij een organische in elkaar groeiende structuur tussen het groen van het park. Door dit bos van lege waterflesjes zijn dunne lichtgevende draden geweven. Als de hersengolven van een nieuwe, plastic levensvorm lichten zij op door minuscule elektrische stroompjes in een ritmisch interval.

 

Castor -boomboom 2

5. Toer – www.studiotoer.com

BOOM BOOM

Treehugging was nog nooit zo spannend. Wanneer je in aanraking komt met de BOOM BOOM-boom zal zij haar echte gezicht laten zien door te antwoorden met licht en geluid. De digitale geluiden hadden tot nu toe nog geen gezicht, maar ze passen prima in de gestalte van een boom. Wanneer je de trillingen door de stam voelt is er geen twijfel meer, ze hebben een echt gezicht gekregen.

 

Bram de Bree

6. Bram de Bree – www.bramdebree.blogspot.nl

Shiny Dancers

Een samenwerking met meerdere disciplines. De kunstenaar heeft met dansers gewerkt en hun bewegingen opgenomen. Door op de computer te experimenteren met het opgenomen beeld komen er schitterende bewegingen uit. In samenwerking met Alexander Metner .

 

Aldo 4 web

7. Aldo Hoeben – www.fieldofview.com

Lichenas Polygonales

Tijdens winterlicht staat de Lichenas Polygonales in bloei. Aldo Hoeben heeft een mos-achtige levensvorm ontworpen en laten groeien. De levensvorm neemt overdag zonlicht op en is ‘s nachts actief. Dit toont zich met een betoverend lichtspel dat reageert op beweging in de directe omgeving van de gastheer, de boom.

 

Liselot 4 web

8. Lieselot IJsendoorn – www.ijsendoorn.com

‘Rijp’

Met ‘Rijp’ experimenteert Lieselot IJsendoorn met stromingsbeelden. Ze speelt met water, licht en een kristallisatieproces. Leven is een reis, water is de brandstof van leven, kristallisatie is een ordeningsproces. Helder, lichtend, zuiver. Schittering weerspiegelt in de ziel die haar her-kent in zichzelf. Welkom.

 

Carrousel 2 Karola Pezarro

9. Karola Pezarro – www.karolapezarro.nl

CARROUSEL

Me, my lipstick and the carrousel. Een vrouw doet verwoede pogingen lipstick aan te brengen, de carrousel draait maar door, het geluid wordt snerpend, de tijd verstrijkt. Video: Karola Pezarro, sound: Niels de Bakker.

 

Arjenne Vossepoel 4 web

10. Arjenne Vossepoel – www.arjenne.net

Reflectie

In de ruimte schommelende golfbewegingen. Een herhalend ritme nodigt de toeschouwer uit tot een meditatief moment. Rust wordt bij herhaling verstoord door chaos en reflectie wordt confrontatie met verplichtingen, maatschappelijke druk, persoonlijke ervaringen en opnieuw… rust… en verwondering over bewegend schitterend licht. Rust in essentie, hartslag… reflectie.

 

Robin Wijers - Aardse val (videostill)

11. Robin Weijers – www.ROBINxyz.com

Aardse val

‘Aardse val’ is een korte circulaire videofilm. Het toont een schitterend spel met de zwaartekracht. In een Nederlands polderlandschap komen niets vermoedende fietsers voorbij. Auto’s en motoren rijden snel langs maar ontkomen niet aan de circulaire krachten. De zwaartekracht fungeert hier als rechter. Alleen de fietsers halen hun bestemming.

 

????????????????????????????????????

12. Bart Ensing – www.deverbeelding-online.nl

Verbinding

Een groot aantal draden verbinden de takken van een grote kolomvormige conifeer met de grond waaruit de boom gegroeid is. Met overwegend paarse verlichting en reflectie in het water ontstaat een sprookjesachtig effect, waarbij de installatie ook een verbinding aangaat met een bestaand kunstwerk: de grote gele vaas in het park.

 

Stephen Newby

13. Stephen Newby – www.fullblown.co.uk

Infinity

Newby maakt graag objecten die het oog in verwarring brengen en die toeschouwers, al is het maar heel even, het gevoel geven dat ze zich in een andere dimensie van ruimte bevinden. Deze installatie bestaat uit een ring van licht, gevangen tussen twee spiegels. Dat zorgt voor het effect van eindeloze weerkaatsing.

 

Nicola Unger 4 web

14. Nicola Unger – www.rotterdamsekunstenaars.nl

Transmission

Nicola Unger is interested in the transmission between generations and how that manifests in a body. She treats the body literally as a ‘container’ of all past and future, content that the body shape can also reveal. Those revealing bodies shine unnaturally and express their determination by what has happened before their time. The documentary material used is from the artists personal archive of her own family. (ca. 1880-2017).

 

Francien en Alain 4 web

15. Francine Garnier & Alain Engelaere – www.francinegarnier.com

Orion on earth

It’s a tribute to the infinity of the night sky, its miriades of shiny points that hide unfathomable braziers. At the heart of the winter sky is the constellation Orion and the most brilliant of its stars, Betelgeuse … The composition, which uses recorded natural sounds, is synchronized with the lights.

 

Niels de Bakker 4 web

16. Niels de Bakker – www.nielsdebakker.nl

PIXELS & SOUND (4 min.)

De kunstenaar ontwikkelde een programma dat pixels ordent aan de hand van bepaalde formules. Deze formules creëren kleuren en patronen, die worden omgezet in geluid.

 

Nora van Krimpen 4 web

17. Nora van Krimpen – www.noravankrimpen.com

Medusa Illuminosa

Kwallen staan erom bekend venijnig te kunnen steken. Daarom zijn we er niet erg van gediend. Toch zijn ze mesmerizerend (hypnotiserend) en wonderschoon. En wat vinden ze eigenlijk van ons? Deze twee interactieve installaties van licht en plastic afval zijn een ode aan de onderwaterwereld, die je uitdagen contact te maken.

 

Dons - dans 2 web  Yvonne Koopman 4 web

18. Yvon Koopman – www.yvonkoopman.nl

Dons
Een ‘kleed’ van wit kunststof materiaal, met een zachte reflecterende uitstraling, heeft als inspiratie gediend voor een dans met kinderen. In deze dans wordt het kunstwerk gebruikt als bron van verbeelding. Als de dans afgelopen is, zal Dons achterblijven als beeld,  over het water gespannen.

 

Erik Groen 4 web

19. Erik Groen – www.groeninnovaties.nl/lightart

Groendiamant – Een bestaand project dat op Winterlicht opnieuw komt schitteren: een witte diamant in de lucht. De Groendiamant wordt hoog ophangen en zal het park met fel wit licht laten schitteren.

 

In de stad

Bas Peeters web

Bas Peeters – www.baspeeters.nl 

Geboorte –  Achter de ramen van het brugwachtershuis op de Ooievaarsbrug was een lichtprojectie van Bas Peeters te zien genaamd ‘Geboorte’.

 

Performances

Op donderdag

Joost Rekveld - #2623

Joost Rekveld

#2623 – Een audiovisuele performance geïnspireerd door communicatie van bijen en mieren: via sporen die ze achterlaten in hun omgeving. Complexe resultaten en toch zonder planning, controle of hiërarchie.

 

Op vrijdag

Oskar Maan 4 web

Oskar Maan Installatie ‘Diamonds are forever’

Interactieve livestream van beelden, geselecteerd op de hashtags #glitter, #glamour etcetera. De bezoeker kan de verdwijning van de beelden uitstellen door fysiek deel te nemen in de installatie.

 

Op zaterdag

 

merge

MERGE

A colourful visual performance in which video projections, animation, shadows and moving bodies merge and respond to each other in a visceral way. It is a collaboration between Sato Endo, Nicola Unger and the dancers Kenzo Kusuda, Eline Tan and Angelina Deck.