Opening nieuwe serie lichtkunstwerken in Verkeerstoren Ypenburg
op 7 december 2013
Tijd: 7 december om 17:00
Plaats: Verkeerstoren Ypenburg
Adres: Combinatieweg 1, 2631ZZ (hoek Startbaan en Verkeerstorenlaan), Ypenburg
Op 7 december om 17:00 wordt bij verkeerstoren Ypenburg door wethouder Bert van Alphen de installatie ‘Polyeder’ van de Schiedamse lichtkunstenaar Aldo Hoeben onthuld.
Polyeder is het eerste werk van een nieuwe serie lichtkunstwerken die het komend jaar door verschillende kunstenaars voor de toren gemaakt zal worden. De serie is het vervolg op de vijf lichtkunstwerken van het Haagse kunstenaarsduo Harkes & ten Wolde die de afgelopen anderhalf jaar op de ramen van de toren te zien waren.
Polyeder bestaat uit een gefacetteerde trechtervormige sculptuur die bovenin de toren aan het plafond is bevestigd, en vanaf de straat zichtbaar is. Iedere avond van zonsondergang tot middernacht, komt het gebouw tot leven doordat een virtuele zwerm vuurvliegjes om de sculptuur heen vliegt.
Het werk is ontworpen in opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Stichting Winterlicht. Stichting Winterlicht is in 2013 opgericht met het doel om kunsttentoonstellingen rondom het thema licht te organiseren.
Het project is tot stand gekomen in samenwerking met BOEi, Nationale maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed, en ondersteund door het
Prins Bernhard Cultuurfonds.
Het kunstwerk zal tot 18 januari iedere avond van 17:00 tot middernacht te zien zijn.

Van december 2013 tot voorjaar 2015 mocht de stichting Winterlicht gebruik maken van de verkeerstoren Ypenburg. De stichting heeft aan ‘Winterlicht’ kunstenaars gevraagd om een tijdelijk lichtproject in de toren uit te voeren.  Dat heeft geresulteerd in vijf projecten. Zie hieronder.

Stichting Winterlicht wil in het verlengde van het tweejaarlijkse Winterlicht- festival en de tentoonstellingen in de Verkeerstoren Ypenburg satelliettentoonstellingen organiseren in Vlaardingen, Maassluis en in Schiedam.

Hiervoor heeft de stichting een nominatie gekregen van de Waterweg Cultuur Prijs. Op 18 november zal blijken of Winterlicht ook daadwerkelijk de prijs zal winnen.
Nominatie Winterlicht Satellieten2

Verkeerstoren Ypenburg

Displace  van Joris Strijbos

Opening Verkeerstoren Ypenburg op 13 maart 20:00

Uitnodiging Displace 1Uitnodiging Displace2Uitnodiging Displace3Uitnodiging Displace4Uitnodiging Displace5Uitnodiging Displace6

‘Displace’ van Joris Strijbos.
In het werk Displace onderzoekt Joris Strijbos hoe de combinatie van bewegende projecties kan leiden tot een constant evoluerende compositie voor vlakverdeling. In de installatie creëert hij herhalende patronen met licht en beweging die elkaar op verschillende momenten kruisen waardoor interferentie patronen ontstaan. Het resultaat is een 360 graden lichtspel waarbij de combinatie van simpele patronen leidt tot visuele complexiteit die door de toeschouwer ervaren kan worden als visuele muziek.

Opening: 13 maart 2015 om 20:00 uur
Plaats: Verkeerstoren Ypenburg
Adres: Combinatieweg 1, 2631ZZ

Verbinding in Vrijheid van Marcella Kuiper

Opening Verkeerstoren Ypenburg op 29 november 2014 om 17:00

Foto uitnodiging Marcella Kuiper 500

Op zaterdag 29 november om 17:00 zal de installatie ‘Verbinding in Vrijheid’ van Marcella Kuiper door Henk Kronenberg, voorzitter van Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg, onthuld worden.
Het lichtkunstwerk van Marcella Kuiper is in samenwerking met bewoners uit Ypenburg ontstaan en heeft de bewogen geschiedenis van de omgeving en het gegeven van het vliegen tot onderwerp. Op verzoek van de kunstenaar hebben bewoners antwoord gegeven op de vraag wat hun het gevoel geeft te vliegen. Hun foto’s en teksten zijn verzameld op een Facebook pagina en daarna vertaald in het lichtkunstwerk dat bestaat uit ‘wolken’ die als symbool voor vrijheid de toren van binnen vullen.

Verkeerstoren Ypenburg, Combinatieweg 1, 2631ZZ, (hoek Startbaan/Verkeerstorenlaan), Ypenburg

Persbericht Marcella Kuiper

‘Ken u Selfie’  van Marcella Kuiper

Ken u Selfie

In de maand december zal er in verkeerstoren Ypenburg een lichtkunstwerk van Marcella Kuiper te zien zijn. Dit kunstwerk zal ontstaan uit de samenwerking van Marcella met omwonenden van verkeerstoren Ypenburg. Het zal in ieder geval aandacht besteden aan de geschiedenis van deze plek, het voormalige vliegveld Ypenburg waar onder andere aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een beslissende militaire slag geleverd is. De slag om Ypenburg.

De omwonenden van verkeerstoren Ypenburg wordt gevraagd om ‘selfies’ te maken met een tekst er op.

De komende weken verzamelt Marcella Kuiper deze foto’s met teksten, gemaakt door omwonenden. Mede aan de hand van dit materiaal zal uiteindelijk het kunstwerk ontstaan dat in december vanuit de verkeerstoren vertoond zal worden.

Zie voor meer informatie de flyer voor Ken u Selfie.

Waar: Facebook Ken U Selfie

Waalko Dingemans presenteert ‘Lichtbaken’

Uitnodiging Lichtbaken

Op 17 oktober om 20.00 uur wordt de installatie ‘Lichtbaken’ onthuld. De installatie Lichtbaken transformeert Verkeerstoren Ypenburg tot een groot draailicht. Aan het einde van de dag, wanneer de dag overgaat naar de nacht en het licht plaats maakt voor het donker, vormt de toren een baken van rust in de buurt. De geprojecteerde beelden verwijzen naar het open landschap dat zich hier ooit bevond. Lichtbaken verbindt op deze manier het heden met het verleden, zowel in functie als in beeld. Het kunstwerk zal tot en met 16 november iedere avond van 18:00 uur tot middernacht te zien zijn.

Paul Baartmans  Kaleidoscope

Opening nieuw lichtkunstwerk ‘Kaleidoscope’ in verkeerstoren Ypenburg

Verkeerstoren wordt opnieuw lichtbaken! Waar ooit de startbaan van het Vliegveld Ypenburg lag, zal een nieuw lichtkunstwerk het enige gebouw dat bewaard bleef – de verkeerstoren – weer tot leven brengen.

Paul Baartmans 500

Op 7 februari is de installatie ‘Kaleidoscope’ van Paul Baartmans onthuld door Frits Palmboom, stedenbouwkundige van het eerste uur van woonwijk Ypenburg.

Een caleidoscoop is een even simpel als fascinerend stukje speelgoed: een kokertje met drie spiegels, dat een onvermoed universum weet op te roepen. Het lichtkunstwerk van Paul Baartmans zit al net zo eenvoudig in elkaar: helder LED-licht dat reflecteert in draaiende spiegels en dat vervolgens weerkaatst wordt in andere spiegels die deze bewegende reflecties opvangen. Met als resultaat: de transformatie van de glazen opbouw van de verkeerstoren tot een fonkelende, kristallijne edelsteen.

´Kaleidoscope´ zal tot en met 30 maart iedere avond van 18:00 tot middernacht te zien zijn.

Frits Palmboom is mededirecteur van bureau Palmbout-Urban Landscapes te Rotterdam. Met zijn plan ‘Buitenplaats Ypenburg’ ontwierp hij voor Ypenburg een raamwerk met een open structuur waarbij de oude structuur van het vliegveld te ‘vertaald’ werd naar een woonwijk.

Verkeerstoren Ypenburg, Combinatieweg 1, 2631ZZ (hoek Startbaan en Verkeerstorenlaan), Ypenburg

Het project is georganiseerd door Stichting Winterlicht en tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Pijnacker-Nootdorp, het Prins Bernhard Cultuurfonds en BOEi, Nationale maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed.

‘Polyeder’ Polyeder – Aldo Hoeben

Op 7 december om 17:00 wordt bij verkeerstoren Ypenburg door wethouder Bert van Alphen de installatie ‘Polyeder’ van de Schiedamse lichtkunstenaar Aldo Hoeben onthuld.

Polyeder is het eerste werk van een nieuwe serie lichtkunstwerken die het komend jaar door verschillende kunstenaars voor de toren gemaakt zal worden. Polyeder bestaat uit een gefacetteerde trechtervormige sculptuur die bovenin de toren aan het plafond is bevestigd, en vanaf de straat zichtbaar is. Iedere avond van zonsondergang tot middernacht, komt het gebouw tot leven doordat een virtuele zwerm vuurvliegjes om de sculptuur heen vliegt.

Het kunstwerk zal tot 18 januari iedere avond van 17:00 tot middernacht te zien zijn.

Verkeerstoren Ypenburg, Combinatieweg 1, 2631ZZ (hoek Startbaan en Verkeerstorenlaan), Ypenburg

Van herfst 2013 tot  herfst 2014 wordt aan enkele kunstenaars, die deelnemen aan Winterlicht  in Schiedam, de gelegenheid geboden om in de verkeerstoren een video- of lichtinstallatie te tonen.

Verkeerstoren Ypenburg

Als wegwijzer en lichtbaken heeft de Verkeerstoren van het voormalige Vliegveld Ypenburg jarenlang voor de veilige landing en het vertrek van vliegtuigen gezorgd. Het vliegveld is verdwenen en er is een woonwijk voor in de plaats gekomen. De verkeerstoren is bewaard gebleven en het enige dat nog aan de geschiedenis van de omgeving herinnert. De toren is zowel door haar geschiedenis als hedendaagse verschijningsvorm de ideale plek om licht- en videokunst te vertonen. Sinds voorjaar 2012 zijn er  vijf videoseries die door de kunstenaars Harkes & ten Wolde speciaal voor deze plek gemaakt waren, vertoond. Ze werden vanuit de toren geprojecteerd en waren iedere avond na zonsondergang vanaf de straat, vanuit de tram en de omliggende huizen te bewonderen.

toren in de sneeuw